İMPLANT

İMPLANT

 

İmplantlar, dişetlerinizin altındaki çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen yapay diş kökleridir. Yerleştirildikten sonra, üzerine protez diş yapılır.

Diş eksiklikleri, genetik nedenlere dayanabildiği gibi diş çürümesi, diş kırılması vb. durumlar sonucunda dişlerin çekilmesiyle de ortaya çıkabilir. Diş eksiklikleri, diş ve diş eti sağlığı açısından belirgin bir zarar oluşturmasa da konuşurken, yemek yerken güçlük yaratmakta ve estetik olarak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Dişlerin kaybedilmesi neticesinde üzeri boş kalan çene kemiği de zaman içerisinde incelmekte ve eriyebilmektedir. Bu nedenle hem çene kemiğinin kaybedilmemesi hem de kişinin diş eksikliğinden kaynaklanan fiziksel ve estetik sorunlar yaşamaması için yapay diş kökü olarak bilinen implantlar yapılmaktadır.

Bu uygulama genellikle sabit köprüleri ya da takılıp çıkarılabilen protezleri kullanmak istemeyen kişilere uygulanmaktadır. Dişlere implant uygulamasında hastanın diş ölçüleri alındıktan sonra yapay diş kökü çene kemiğine yerleştirilmektedir.

Lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanan bu yöntemde hasta hiçbir acı hissetmemektedir. İmplant yerleştirildikten sonra kemikle implantın kaynaşması için 3 ile 6 ay arası bekleme süresi gerekir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra ölçü alınıp implantın üzerine kaplama yapılır ve yerleştirilir.

İmplant tedavisi nasıl uygulanır?

İmplant uygulama teknikleri kendi içinde farklılık gösterebilir. Burada ölçüt hastamızın kemik yapısı, kalınlığı, derinliği, implant uygulanacak bölgenin sinir ve sinüslere yakınlığıdır. Bu parametreler göz önüne alınarak hastamız için en uygun teknik seçilir.

Klasik İmplant

Halk arasında en çok bilinen implant tekniğidir. Kişinin çene kemiğinde erime varsa kalınlığı yeterli değilse ek kemik dokusu ya da kemik grefti kullanarak kemik kalınlaştırılabilir ya da bu işlemlere gerek olmaksızın kişinin diş eti açılarak kemiğe ulaşılır ve implant yerleştirilerek diş eti yeniden kapatılır, dikiş atılır. Gerek olduğu durumlarda sinüs lift tekniğiyle kemik doldurularak da implant yerleştirilebilir. İmplantın yerleştirilmesinin ardından kemiğin iyileşme durumuna göre 3 ila 6 ay beklenilir ve üzerine kaplama yapılarak tedavi tamamlanır.

Dikişsiz ( Flapsiz) İmplant

Klasik implant yönteminden avantajı diş etinin kesilmemesi olarak söylenebilir. Tedavi öncesinde 3 boyutlu röntgen ile hastanın çene kemiğinin durumu analiz edilir. Kemik durumu dikişsiz implant için yeterli ise işleme başlanır. Lokal anestezi altında özel aletlerimizi kullanarak diş etini açmadan çene kemiği üzerinde implantın yerleştirileceği boşluk belirlenir ve açılır. Sadece birkaç dakika süren işlemle yapay diş kökü dediğimiz implant kemiğe yerleştirilir. Klasik implantta olduğu gibi dikişlerin alınması süreci yaşanmaz. Sonrasında 3 ay boyunca kemik ile implantın uyum sağlaması beklenir ve bekleme süresinin sonunda implant üzerine kaplama yapılır. Klasik implantta olduğu gibi açık yara yeri olmadığı için ödem ve enfeksiyon riski çok daha azdır, ağrı oranı da klasik implanta oranla çok düşüktür. Hastalar ertesi günü iş yaşantısına dönebilir.

 

Immediat İmplant
İmmediat implant uygulaması dişin çekildiği operasyonda implant uygulamasının da yapılmasıdır. Böylece dişin çekilmesinin ardından işlemin devamı olarak implant yerleştirilir. Hasta için tekrar bir implant randevusu oluşturmaya gerek kalmaz. Bu hastalarımızın kendi dişlerine kavuşma sürelerini 3 ay daha kısaltmış olur. Tek bir operasyonda hem diş çekilir hem de çekilen dişin boşluğuna implant yerleştirilir. Kanama olmadığı için ödem ve enfeksiyon riski daha azdır. Hastalar operasyonun ardından kısa sürede günlük hayatına dönebilir, acı ve ağrı çok azalır. Hızlı yerleştirilen implant ile çene kemiği hiç boş kalmadığı için kemik ve diş eti korunur.